210 23 23 331 , 697 45 50 181-183
autotabas@hotmail.com
BLOGΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
BACK

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι κινδύνους κρύβει μια λακκούβα με νερό;

Όποιος ζει και οδηγεί στην Ελλάδα, δεν μπορεί να μην γνωρίζει πως μια από τις συνηθέστερες «καρμανιόλες» των δρόμων είναι οι λακκούβες.

Αυτά τα κενά στο οδόστρωμα, που έχουν την τάση να μεγαλώνουν υπό κανονικές συνθήκες και να καλύπτονται με χαλίκι ή άλλα πρόχειρα μέσα όταν ζυγώνουν δημοτικές εκλογές.

Όλοι ξέρουμε τα προφανή προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει μια «βουτιά» του αυτοκινήτου σε λακκούβα: ξεκινάνε από γρατζουνιές στις ζάντες και μπορούν να φτάσουν μέχρι σε σπάσιμο αμορτισέρ, μουαγέ ή ακρόμπαρου. Φυσικά οιαδήποτε προσπάθεια να βρει κάποιος άκρη με τυχόν αποζημίωση προσκρούει στην γραφειοκρατεία, η οποία μετατρέπει την ευθύνη σε μπαλάκι του φλίπερ: από τον Δήμο στην Νομαρχία, μετά στην περιφέρεια, κατόπιν στο Υπουργείο, ενδεχομένως στην πορεία να μεσολαβήσει και κάποια άλλη υπηρεσία, με τον παθόντα να μένει με την ζημιά στο…χέρι.

Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι εξίσου προφανής: όσο το δυνατόν καλύτερη προσπάθεια να την αποφύγουμε. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν μπορούμε να την δούμε; Όταν δηλαδή τα λιμνάζοντα νερά -άλλη «πληγή» του ελληνικού οδικού δικτύου- συνθέτουν το απόλυτο καμουφλάζ της λακκούβας.

Εκεί είναι που η επικινδυνότητα ανεβαίνει από το επίπεδο της φορτισμένης τσέπης, σε αυτό της οδικής ασφάλειας. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, ουδείς γνωρίζει τι κρύβεται κάτω από το υδάτινο στοιχείο. Μπορεί να είναι μια μικρή λακκούβα που θα σε απασχολήσει με ένα αμυδρό «γκουπ», μπορεί όμως να πρόκειται και για πλημμυρισμένο φρεάτιο, το οποίο έχει ανοίξει και διεκδικεί την ακεραιότητα της ανάρτησης. Αυτονόητο βέβαια το γεγονός πως οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις λίμνες, προκειμένου να μην «λούζουν» τους πεζούς και τα μηχανάκια (συμπεριφορά που στο εξωτερικό είναι ικανή να στοιχίσει την δουλειά στον «δράστη»), αλλά και να μην πετάνε το νερό στο αντίθετο ρεύμα (σύνηθες φαινόμενο στην αριστερή λωρίδα της Λ. Αθηνών όταν βρέχει) μειώνοντας την ορατότητα των διερχόμενων οχημάτων.

Ακόμα και αυτά, όμως, είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ο πιο ύπουλος εχθρός σε υγρές συνθήκες, ιδιαίτερα όταν ο καιρός έχει καλυτερεύσει και οι οδηγοί συνηθίζουν σε θερινό καιρό, είναι η υδρολίσθηση. Με υψηλή ταχύτητα, ακόμα και μια μικρή συγκέντρωση νερού σε ανωμαλία -ούτε καν λακκούβα- του οδοστρώματος μπορεί να προκαλέσει απώλεια πρόσφυσης. Ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως της προαναφερθείσας Λ. Αθηνών, όπου έχεις και τον πίδακα του απέναντι εκτός από το νερό στην μεριά σου, η κατάσταση μπορεί να γίνει χαοτική σε χρόνο dt.

To «γιατρικό» είναι ένα και ακούει στο όνομα «μειωμένη ταχύτητα». Όσο λιγότερη φόρα, τόσο πιο δύσκολο για το πέλμα του ελαστικού να χάσει την επαφή του με το οδόστρωμα, καθώς η χάραξή του προλαβαίνει να αποβάλλει το νερό από τα αυλάκια. Επίσης, όπου μπορούμε και δίχως να χρειάζεται ζιγκ-ζαγκ επιπέδου γύρου προθέρμανσης στην Formula 1, αποφεύγουμε τις λακκούβες. Προσοχή: όχι με έντονες κινήσεις στο τιμόνι, ούτε όταν χρειαστεί να περάσουμε στο αντίθετο ρεύμα ή να αλλάξουμε ακούσια λωρίδα. Και οικονομοτεχνικά να το δει κανείς, καλύτερα να την πληρώσεις με στραβωμένη ζάντα ή κλατάρισμα ελαστικού, παρά να προκαλέσεις ατύχημα.

Τα καπάκια από τα φρεάτια, επίσης, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και οι σοβαρές περιπτώσεις φαίνονται από το αναβλύζον νερό. Το παρκάρισμα είναι μια άλλη διαδικασία που κρύβει κινδύνους, καθώς το νερό μπορεί να καμουφλάρει ένα λούκι και να βρεθούμε με την μια μεριά του αυτοκινήτου παγιδευμένη στο κενό. Οπότε αφήνουμε περισσότερο κενό όταν υπάρχει συγκεντρωμένο νερό και δεν «κολλάμε» στο πεζοδρόμιο.

*Δείτε στο site autotabas.gr τα πάντα όσον αφορά συμβουλές, υπηρεσίες και νέα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Βρισκόμαστε στα Άνω Λιόσια και στο συνεργείο μας είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με ζητήματα αυτοκινήτων. 

 

service
από

40

ευθυγραμμίσεις
από

40

service a/c
από

20

αν θέλετε να
κλείσετε ραντεβού για
επισκευή - συντήρηση
αν σας ενδιαφέρει
η αγορά ή η πώληση
μεταχειρισμένου IX
επικοινωνείστε μαζί μας
τηλεφωνικά από
Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ - 6μμ
ή στείλτε μας e-mail
στη διεύθυνση
autotabas@hotmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

AUTOTABAS CAR REPAIR & SERVICE | Συνεργείο στα Άνω Λιόσια

Η εταιρεία AUTOTABAS δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 2007, το ανθρώπινο δυναμικό της μετράει πολλά χρόνια εμπειρίας στην επισκευή του αυτοκινήτου και είναι στη διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσει και να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις στις ανάγκες σας.

Τάμπας Νίκος
Υπογραφή Νίκος Τάμπας
Τάμπας Λεωνίδας
Υπογραφή Λεωνίδας Τάμπας
Autotabas Τηλέφωνα επικοινωνίας
24ωρη εξυπηρέτηση 210 2323331 697 45 50 181 697 45 50 183 autotabas@hotmail.com
Autotabas Ωράριο
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 - 20:00
Autotabas Διεύθυνση
Που βρισκόμαστε; Αθηνών 8, Άνω Λιόσια Κάντε κλικ στη διεύθυνση για να μας βρείτε στο Google Maps
Autotabas Κλείστε ραντεβού
κλείστε ραντεβού Βρείτε μας σε τρία βήματα!
Designed & Developed by: