210 23 23 331 , 697 45 50 181-183
autotabas@hotmail.com
BLOGΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
BACK

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αξίζει η τοποθέτηση κιτ υγραεριοκίνησης στο αυτοκίνητό μου;

Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να πλησιάζει τα 1,8 ευρώ, όλοι ψάχνονται για οικονομικότερους τρόπους μετακίνησης. Είναι όμως το LPG η λύση;

Η τοποθέτηση κιτ υγραεριοκίνησης είχε γίνει μόδα πριν αρκετά χρόνια, καθώς πέρα από το μισό κόστος στην τιμή του υγραερίου κίνησης (LPG) σε σχέση με την βενζίνη, η δημοφιλία του βασίστηκε και στο γεγονός ότι αποτελούσε “απαγορευμένο καρπό”. Όλοι ήξεραν ότι είναι φθηνότερο, αλλά οι αμφιβόλου ποιότητας aftermarket μετατροπές και το ανύπαρκτο δίκτυο LPG κρατούσαν δικαιολογημένα μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού μακριά από αυτόν τον τύπο καυσίμου.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι κατασκευαστές αυτοκίνητων πίστεψαν στις εκδόσεις που καταναλώνουν LPG. Πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, σήμερα υπάρχουν μόνο δύο μάρκες που διαθέτουν τέτοιες εργοστασιακές εκδόσεις, οι περισσότεροι το απέφυγαν ή όσοι ασχολήθηκαν το έκαναν κατά την διάρκεια που υπήρχε ντόρος γύρω απο την υγραεριοκίνηση.

Αναντίλεκτα, όλοι οι κατασκευαστές εστιάστηκαν σε πιο προηγμένες τεχνολογίες οικονομίας καυσίμου, όπως η υβριδικη, η ήπια υβριδική και τελικά η ηλεκτρική. Μάλιστα, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο η εξέλιξη των συγκεκριμένων συστήματων κίνησης, που δύσκολα μπορεί να τα κοντράρει η υγραεριοκίνηση στον τομέα της οικονομίας. Για παράδειγμα, ένα σύχρονο υβριδικό αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί στον αστικό ιστό με κατανάλωση που θυμίζει περισσότερο “εργοστασιακή τιμή”, και μάλιστα χωρίς κόπο ή συγκεκριμένο στιλ οδήγησης. Επιπλέον, από το 2019 και μετά υπάρχει μείωση στην διαφορά τιμής μεταξύ της αμόλβδης και του υγραερίου κίνησης, που πλέον δεν βρίσκεται στο άτυπο 50%. Σήμερα, η τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά είναι 1,773 ευρώ και του LPG 1,002 ευρώ.

Ως γνωστόν, οι κατασκευαστές απαγορεύουν δια ροπάλου οποιαδήποτε μετατροπή. Η μεγάλη πολυπλοκότητα, η πληθώρα υποσυστημάτων και η προσπάθεια των κατασκευαστών για μέγιστη απόδοση, ταυτόχρονα με χαμηλούς ρύπους και μακροζωία, καθιστούν τις after market μετατροπές μια πολύ εξειδικευμένη και λεπτή υπόθεση. Οι όροι της εγγύησης των κατασκευαστών απαγορεύουν ρητά την μετατροπή ή αλλαγή μηχανικών μερών.

Η εκ των υστέρων τοποθέτηση ενός συστήματος υγραεριοκίνησης θα σας κοστίσει από 600 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με την παλαιότητα, την τεχνολογία και τον κυβισμό του κινητήρα, ενώ αναιρεί την παρεχόμενη εργοστασιακή εγγύηση σε περιπτώσεις που η δυσλειτουργία του κινητήρα έχει προκληθεί από το ίδιο το σύστημα. Και αυτό γιατί η ποιότητα και τεχνολογία που φέρει ένα σύστημα επηρεάζει καταλυτικά και την προβλεπόμενη λειτουργία του κινητήρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει σωστή σχεδίαση και συμβατότητα του συστήματος καύσης LPG με τα υπάρχοντα συστήματα του κινητήρα, μπορούν να προκύψουν διάφορα προβλήματα.

Και δεν είναι μόνο τα περιφερειακα εξαρτήματα που μπορούν να παρουσιάσουν σφάλματα. Υπάρχουν θέματα, όπως η χαρτογράφηση του εγκεφάλου του συστήματος LPG, για τη σωστή λειτουργία των οποίων κανένας κατασκευαστής δεν μπορεί να εγγυηθεί, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί ούτε έχουν ελεγχθεί από τον ίδιο. Τα πιθανά τεχνικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την κακή χαρτογράφηση του εγκεφάλου αφορούν τις βαλβίδες και τις έδρες τους που δεν λιπαίνονται σωστά, τον καταλύτη και την καταπόνηση των εμβόλων στην περίπτωση φτωχού μείγματος αέρα-καυσίμου.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τοποθέτηση ενός κιτ υγραερίου θα φέρει μείωση του χώρου αποσκευών ή αφαίρεση της ρεζέρβας, θα αυξήσει το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου, και ίσως επηρεάσει αρνητικά την μεταπωλητική αξία του αυτοκίνητου (μετατροπή γαρ). Επιπλέον, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην περιοδική συντήρηση του αυτοκίνητου μας και έναν έλεγχο του κιτ υγραερίου κάθε 20.000 χλμ. και την αντικατάσταση δύο ειδικών φίλτρων.

Βάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα κάτω, καταλήγουμε στο ότι η υγραεριοκίνηση διαθέτει ορισμένα ισχυρά μειονεκτήματα που με την πάροδο του χρόνου δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Αυτό όμως που χάνεται με σβέλτο ρυθμό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του LPG, που δεν είναι άλλο από το κόστος μετακίνησης. Οι σύγχρονες τεχνολογίες των υβριδικών και ήπια υβριδικών μοντέλων έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις καταναλώνουν λιγότερο και από τα αντίστοιχα ή ανταγωνιστικά πετρελαιοκίνητα μοντέλα.

Δείτε στο site autotabas.gr τα πάντα όσον αφορά συμβουλές, υπηρεσίες και νέα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Βρισκόμαστε στα Άνω Λιόσια και στο συνεργείο μας είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με ζητήματα αυτοκινήτων.

service
από

40

ευθυγραμμίσεις
από

40

service a/c
από

20

αν θέλετε να
κλείσετε ραντεβού για
επισκευή - συντήρηση
αν σας ενδιαφέρει
η αγορά ή η πώληση
μεταχειρισμένου IX
επικοινωνείστε μαζί μας
τηλεφωνικά από
Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ - 6μμ
ή στείλτε μας e-mail
στη διεύθυνση
autotabas@hotmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

AUTOTABAS CAR REPAIR & SERVICE | Συνεργείο στα Άνω Λιόσια

Η εταιρεία AUTOTABAS δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 2007, το ανθρώπινο δυναμικό της μετράει πολλά χρόνια εμπειρίας στην επισκευή του αυτοκινήτου και είναι στη διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσει και να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις στις ανάγκες σας.

Τάμπας Νίκος
Υπογραφή Νίκος Τάμπας
Τάμπας Λεωνίδας
Υπογραφή Λεωνίδας Τάμπας
Autotabas Τηλέφωνα επικοινωνίας
24ωρη εξυπηρέτηση 210 2323331 697 45 50 181 697 45 50 183 autotabas@hotmail.com
Autotabas Ωράριο
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 - 20:00
Autotabas Διεύθυνση
Που βρισκόμαστε; Αθηνών 8, Άνω Λιόσια Κάντε κλικ στη διεύθυνση για να μας βρείτε στο Google Maps
Autotabas Κλείστε ραντεβού
κλείστε ραντεβού Βρείτε μας σε τρία βήματα!
Designed & Developed by: Overmedia SA