210 23 23 331 , 697 45 50 181-183
autotabas@hotmail.com
BLOGΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
BACK

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Γιατί δεν πρέπει να οδηγούμε με ανοιχτό πίσω παράθυρο;

Τους θερινούς μήνες, ακόμα και όταν ο υδράργυρος δεν έχει σκαρφαλώσει πολύ ψηλά, αρκούν 30 βαθμοί Κελσίου για να γίνει η καμπίνα του αυτοκινήτου φούρνος.

Λίγες ώρες να παραμείνει το όχημα παρκαρισμένο κάτω από τον ήλιο, αρκούν για να «βράσει» το εσωτερικό και να καίνε το ταμπλό, το τιμόνι, τα καθίσματα και ο επιλογέας ταχυτήτων. Μια ηλιοπροστασία αρκεί για να προστατευτούν αυτά τα τμήματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οδηγός προτού ξεκινήσει, είναι να ανοίξει όλα τα παράθυρα για να φύγει ο καυτός αέρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η θερμοπληξία, αλλά και για να αποδώσει πιο γρήγορα το air condition με την ανακύκλωση του αέρα.

Όμως, τα ανοιχτά παράθυρα μετά από λίγα μέτρα που θα διανύσει το αυτοκίνητο θα πρέπει να κλείσουν και ειδικά τα πίσω. Σε χαμηλές ταχύτητες στην πόλη, μπορεί να μην ενοχλούν με το θόρυβο του αέρα και να μην αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου λόγω της μεγαλύτερης αεροδυναμικής αντίστασης, όμως σε πιο γρήγορες ταχύτητες (π.χ. στην εθνική οδό), τα πράγματα αλλάζουν δραματικά.

Ειδικά παλαιότερα, που πολλά αυτοκίνητα δεν είχαν κλιματισμό, οι οδηγοί συνήθιζαν να αφήνουν ένα ή και τα δύο πίσω παράθυρα ανοιχτά, έτσι ώστε να μην τους ενοχλεί ο αέρας από τα εμπρός παράθυρα.

Αυτό όμως παρατηρείται και σε σύγχρονα αυτοκίνητα, γιατί ενδεχομένως οι οδηγοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι λόγω του ότι δεν λειτουργεί ο κλιματισμός μειώνεται η κατανάλωση και ότι η καμπίνα έτσι δροσίζεται, χωρίς ο ενοχλητικός αέρας να τους χτυπάει στο πρόσωπο.

Στην πραγματικότητα όμως, τα ανοιχτά πίσω παράθυρα ή μόνο το ένα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, συν του ότι «χαλάει» η αεροδυναμική του αυτοκινήτου, άρα ο κινητήρας πιέζεται περισσότερο και θέλει πιο πολύ καύσιμο. Πιθανώς να έχετε παρατηρήσει ότι όταν κινείστε στην εθνική οδό και ανοίξει έστω και λίγο ένα πίσω παράθυρο, τότε προκαλείται ένας υπόκωφος θόρυβος που θυμίζει έλικα ελικοπτέρου.

Το φαινόμενο αυτό, αναλόγως ταχύτητας οχήματος, διάρκειας διαδρομής και ηλικίας οδηγού, μπορεί να προκαλέσει από πόνο στα αυτιά και το κεφάλι, μέχρι ημικρανία, ίλιγγο και σε ακραίες περιπτώσεις, λιποθυμία!

Η παραγωγή της αεροδυναμικής αυτής ηχούς μέσω του συντονισμού των κυμάτων του αέρα, ονομάζεται Φαινόμενο Helmholtz – εκ του Γερμανού φυσικού που το ανακάλυψε, Hermann von Helmholtz. Είναι σαν να φυσάτε στο στόμιο ενός μπουκαλιού, όπου δημιουργείται ένας στροβιλισμός, συνοδευόμενος από έντονο βουητό με ανεπαίσθητο συριγμό.

Αν πάλι επιμένετε να οδηγείτε με ανοιχτό το πίσω παράθυρο, επειδή ένας επιβάτης ζαλίζεται ή δεν θέλει το air condition, τότε ανοίξτε και λίγο ένα από τα εμπρός παράθυρα, έτσι ώστε με την αύξηση της ποσότητας που ρέει στην καμπίνα, ο αέρας να στροβιλίζει πιο αργά και να κάνει χαμηλότερο και λιγότερο ενοχλητικό θόρυβο.

 *Δείτε στο site autotabas.gr τα πάντα όσον αφορά συμβουλές, υπηρεσίες και νέα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Βρισκόμαστε στα Άνω Λιόσια και στο συνεργείο μας είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με ζητήματα αυτοκινήτων.

service
από

40

ευθυγραμμίσεις
από

40

service a/c
από

20

αν θέλετε να
κλείσετε ραντεβού για
επισκευή - συντήρηση
αν σας ενδιαφέρει
η αγορά ή η πώληση
μεταχειρισμένου IX
επικοινωνείστε μαζί μας
τηλεφωνικά από
Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ - 6μμ
ή στείλτε μας e-mail
στη διεύθυνση
autotabas@hotmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

AUTOTABAS CAR REPAIR & SERVICE | Συνεργείο στα Άνω Λιόσια

Η εταιρεία AUTOTABAS δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 2007, το ανθρώπινο δυναμικό της μετράει πολλά χρόνια εμπειρίας στην επισκευή του αυτοκινήτου και είναι στη διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσει και να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις στις ανάγκες σας.

Τάμπας Νίκος
Υπογραφή Νίκος Τάμπας
Τάμπας Λεωνίδας
Υπογραφή Λεωνίδας Τάμπας
Autotabas Τηλέφωνα επικοινωνίας
24ωρη εξυπηρέτηση 210 2323331 697 45 50 181 697 45 50 183 autotabas@hotmail.com
Autotabas Ωράριο
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 - 20:00
Autotabas Διεύθυνση
Που βρισκόμαστε; Αθηνών 8, Άνω Λιόσια Κάντε κλικ στη διεύθυνση για να μας βρείτε στο Google Maps
Autotabas Κλείστε ραντεβού
κλείστε ραντεβού Βρείτε μας σε τρία βήματα!
Designed & Developed by: