210 23 23 331 , 697 45 50 181-183
autotabas@hotmail.com
BLOGΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
BACK

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Γιατί πρέπει να καλύπτουμε την ρεζέρβα;

Οι κάτοχοι παλαιότερων SUV και σκληροτράχηλων 4×4 είναι γνώριμοι με την τεχνοτροπία της εξωτερικής ρεζέρβας.

Του πέμπτου τροχού, κανονικών διαστάσεων, που βρίσκεται κρεμασμένος στην πόρτα του πορτμπαγκάζ.

Σήμερα δεν απαντάται σχεδόν πουθενά, καθώς η πλαϊνά ανοιγόμενη πόρτα έχει εγκαταλειφθεί και για προφανείς λόγους, δεν μπορεί να τοποθετηθεί ολόκληρη ρόδα σε πόρτα πορτμπαγκάζ που ανοίγει κανονικά. Βέβαια, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός πως και η ίδια η ρεζέρβα κανονικών διαστάσεων, τείνει να εκλείψει (ας όψονται τα κιτ επισκευής και οι τροχοί ανάγκης).

Τελευταία φορά που την είδαμε καλυμμένη σε SUV ήταν στο προ-προηγούμενο Toyota RAV4 (το XA30), ενώ πλέον συναντάται μόνο στα Jeep Wrangler και το νέο Land Rover Defender. Σε αμφότερα, δεν διαθέτει κάλυμμα ούσα εκτεθειμένη στα βλέμματα του κόσμου. Το «μάτι», ωστόσο, είναι ο τελευταίος λόγος που θα πρέπει να τοποθετείται κάλυμμα στη ρεζέρβα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την παρουσία του ελαστικού. Ως οργανική ύλη, το λάστιχο επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Η συνεχής έκθεση του σε αυτές, ειδικά στη ζέστη και τον ήλιο, κάνει την γόμα να ξεραίνεται και το πέλμα να χάνει τις ιδιότητές του. Κάτι που συμβαίνει και λόγω αχρησίας.

Όπως γνωρίζουμε, κατά το τσεκάρισμα των ελαστικών δεν θα πρέπει να παραλείπεται η ρεζέρβα. Είναι και αυτή μέλος της «ομάδας» και μάλιστα μπορεί να κληθεί ανά πάσα στιγμή να μας βγάλει από δύσκολη κατάσταση, απευθείας από την άνεση της θήκης. Χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί, ούσα εντελώς απάτητη. Σε περιπτώσεις που βρίσκεται ακάλυπτη εκτός αυτοκινήτου, προσθέστε την αλλοίωση της χημικής υπόστασης και έχετε μια ρεζέρβα που περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Λογικά το κλατάρισμα θα συμβεί σε δύσκολο τερέν, με τον εφεδρικό τροχό να αναλαμβάνει καθήκοντα. Αν είναι ξεραμένος ή έχει λάθος πίεση (είτε προς τα πάνω, λόγω υπερθέρμανσης, είτε προς τα κάτω σε ψυχρά/χιονισμένα εδάφη), εκτός του λιγότερου κρατήματος που θα προσφέρει, κάνει πιθανό ένα δεύτερο κλατάρισμα.

Το οποίο θα αφήσει το αυτοκίνητο με τρεις τροχούς -εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί και η ρεζέρβα- στην ερημιά, με τον οδηγό να αναζητά οδική που θα μπορεί να τον βρει, αλλά και να τον προσεγγίσει, στα κατσάβραχα. Κάτι που πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο, οπότε πιθανότερη είναι η προσπάθεια επανόδου στον πολιτισμό με 3 τροχούς, προκαλώντας τις ανάλογες ζημιές σε ζάντα/πλήμνη/μουαγέ, αλλά το σύστημα μετάδοσης.

Θα αναρωτιέστε για ποιον λόγο Jeep και Land Rover δεν τοποθετούν καλύμματα. Η απάντηση είναι απλή: κόστος. Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Άγγλοι, ενημερώνουν στα εγχειρίδια χρήσης για την ανάγκη σωστής διατήρησης της ρεζέρβας και των κινδύνων που ελλοχεύουν από έλλειψή της.

Κάλυμμα, ωστόσο, δεν τοποθετούν εξοικονομώντας πόρους και μετακυλίοντας την ευθύνη στον οδηγό. Να σημειωθεί πως παλιότερα, στο Cherokee 2ης γενιάς (XJ), η ρεζέρβα ήταν κάθετα τοποθετημένη και εσωτερικά στο πορτμπαγκάζ, διαθέτοντας κάλυμμα, ώστε να αποφεύγεται η ξηρασία του ελαστικού από τον ήλιο!

 *Δείτε στο site autotabas.gr τα πάντα όσον αφορά συμβουλές, υπηρεσίες και νέα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Βρισκόμαστε στα Άνω Λιόσια και στο συνεργείο μας είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με ζητήματα αυτοκινήτων.

service
από

40

ευθυγραμμίσεις
από

40

service a/c
από

20

αν θέλετε να
κλείσετε ραντεβού για
επισκευή - συντήρηση
αν σας ενδιαφέρει
η αγορά ή η πώληση
μεταχειρισμένου IX
επικοινωνείστε μαζί μας
τηλεφωνικά από
Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ - 6μμ
ή στείλτε μας e-mail
στη διεύθυνση
autotabas@hotmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

AUTOTABAS CAR REPAIR & SERVICE | Συνεργείο στα Άνω Λιόσια

Η εταιρεία AUTOTABAS δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 2007, το ανθρώπινο δυναμικό της μετράει πολλά χρόνια εμπειρίας στην επισκευή του αυτοκινήτου και είναι στη διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσει και να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις στις ανάγκες σας.

Τάμπας Νίκος
Υπογραφή Νίκος Τάμπας
Τάμπας Λεωνίδας
Υπογραφή Λεωνίδας Τάμπας
Autotabas Τηλέφωνα επικοινωνίας
24ωρη εξυπηρέτηση 210 2323331 697 45 50 181 697 45 50 183 autotabas@hotmail.com
Autotabas Ωράριο
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 - 20:00
Autotabas Διεύθυνση
Που βρισκόμαστε; Αθηνών 8, Άνω Λιόσια Κάντε κλικ στη διεύθυνση για να μας βρείτε στο Google Maps
Autotabas Κλείστε ραντεβού
κλείστε ραντεβού Βρείτε μας σε τρία βήματα!
Designed & Developed by: