210 23 23 331 , 697 45 50 181-183
autotabas@hotmail.com
BLOGΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
BACK

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πόση διαφορά κάνουν 4 βαθμοί Κελσίου στο φρενάρισμα;

Όταν ο χειμώνας μπαίνει οδηγοί πολλών περιοχών περνούν χειμερινά ελαστικά στα αυτοκίνητά τους.

Σήμερα θα επικεντρωθούμε στην επίδραση των καιρικών συνθηκών. Για την ακρίβεια, την διακύμανση που δημιουργεί στο φρενάρισμα η διαφορά 4 βαθμών Κελσίου.

Το Tyre Reviews χρησιμοποίησε εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου να αναλύσει το πόσο και πώς επηρεάζονται όλων των ειδών τα ελαστικά από τις μεταβολές της θερμοκρασίας – αλλά και, φυσικά, να τα συγκρίνει μεταξύ τους. Αναλόγως κατάστασης της επιφάνειας -στεγνή ή βρεγμένη- παρουσιάζεται η αντίστοιχη διαφοροποίηση υπέρ του ενός ή του άλλου τύπου.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι το πόσο μπορεί να επηρεάσει την απόσταση ακινητοποίησης η θερμοκρασία, ειδικά όταν η άσφαλτος είναι υγρή.

Στην διαδικασία φρεναρίσματος από τα 80 στα 5 χλμ./ώρα, στους 6,5 και 2 βαθμούς Κελσίου, το VW Golf που χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο εμφάνισε διακύμανση της τάξης των 8 μέτρων, μεταξύ της καλύτερης και χειρότερης επίδοσης. Στο ένα άκρο συναντάμε τα μικτά λάστιχα, με 27,2 μέτρα στους 2 βαθμούς και 27,3-27,6 στους 6,5. Ανάλογα μικρή είναι και η διαφορά στα χειμερινά, η οποία δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά (27,93 με 28,28 μέτρα αντίστοιχα). Εκεί που παρατηρείται η μεγαλύτερη μεταβολή απόδοσης, είναι στην αντίπερα όχθη των θερινών ελαστικών. Αυτά δηλαδή που διαθέτει η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων της Αθήνας, της Αττικής, αλλά και των νησιών.

 Το Golf χρειάστηκε επιπλέον 3,4 μέτρα για να επιβραδύνει στα 5 χλμ./ώρα στους 2 βαθμούς Κελσίου, από όσο απαίτησαν οι 6,5 βαθμοί Κελσίου. Στην δεύτερη περίπτωση 30,2 μέτρα ήταν αρκετά, ενώ με 4,5 βαθμούς λιγότερους χρειάστηκαν 33,6 μέτρα. Περιττό να αναφέρουμε πως αυτή η διαφορά, στον πραγματικό κόσμο μπορεί να διαχωρίσει την ασφαλή επιβράδυνση από την σύγκρουση. Η διαφορά των 6+ μέτρων μεταξύ χειμερινών και μικτών/χειμερινών είναι αναμενόμενη. Εκεί που θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους οι οδηγοί, είναι στο πόσο αιφνιδιαστική τροπή μπορεί να πάρει ένα φρενάρισμα σε νοτισμένο οδόστρωμα, απλά και μόνο λόγω μεταβολής θερμοκρασίας.

Από τους 9,8 βαθμούς -που είναι μια μέση χειμωνιάτικη θερμοκρασία στην χώρα μας- στους 2 -που συναντάται κατά κόρον στην επαρχία- η «ψαλίδα» στο φρενάρισμα των θερινών ελαστικών ξεπερνά τα 5 μέτρα (28,27 με 33,66).

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το εξής: οι εξορμήσεις τον χειμώνα οφείλουν να γίνονται με την μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση. Μπορεί στην Αθήνα ένα αυτοκίνητο να φρενάρει από τα 100 χλμ./ώρα σε 38 μέτρα και η ίδια διαδικασία μετά από σχεδόν 40 χιλιόμετρα -στα Βίλια, για παράδειγμα- να απαιτεί +6 μέτρα, σε φαινομενικά ίδιες συνθήκες. Οπότε προσαρμοζόμαστε και ρίχνουμε ματιές στο καντράν για την ένδειξη της θερμοκρασίας. Σε πολλές περιπτώσεις μας ενημερώνει το ίδιο το αυτοκίνητο για ύπαρξη παγετού, όταν η θερμοκρασία πέσει πολύ, με την ανάλογη ένδειξη.

 *Δείτε στο site autotabas.gr τα πάντα όσον αφορά συμβουλές, υπηρεσίες και νέα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Βρισκόμαστε στα Άνω Λιόσια και στο συνεργείο μας είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με ζητήματα αυτοκινήτων.

service
από

40

ευθυγραμμίσεις
από

40

service a/c
από

20

αν θέλετε να
κλείσετε ραντεβού για
επισκευή - συντήρηση
αν σας ενδιαφέρει
η αγορά ή η πώληση
μεταχειρισμένου IX
επικοινωνείστε μαζί μας
τηλεφωνικά από
Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ - 6μμ
ή στείλτε μας e-mail
στη διεύθυνση
autotabas@hotmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

AUTOTABAS CAR REPAIR & SERVICE | Συνεργείο στα Άνω Λιόσια

Η εταιρεία AUTOTABAS δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 2007, το ανθρώπινο δυναμικό της μετράει πολλά χρόνια εμπειρίας στην επισκευή του αυτοκινήτου και είναι στη διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσει και να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις στις ανάγκες σας.

Τάμπας Νίκος
Υπογραφή Νίκος Τάμπας
Τάμπας Λεωνίδας
Υπογραφή Λεωνίδας Τάμπας
Autotabas Τηλέφωνα επικοινωνίας
24ωρη εξυπηρέτηση 210 2323331 697 45 50 181 697 45 50 183 autotabas@hotmail.com
Autotabas Ωράριο
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 - 20:00
Autotabas Διεύθυνση
Που βρισκόμαστε; Αθηνών 8, Άνω Λιόσια Κάντε κλικ στη διεύθυνση για να μας βρείτε στο Google Maps
Autotabas Κλείστε ραντεβού
κλείστε ραντεβού Βρείτε μας σε τρία βήματα!
Designed & Developed by: