210 23 23 331 , 697 45 50 181-183
autotabas@hotmail.com
BLOGΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
BACK

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Γιατί τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι μαύρα;

Tο μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα και θεμέλιος λίθος της οδικής συμπεριφοράς αυτού, αλλά και της οδικής ασφάλειας γενικότερα, έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με τα βρεφικά βήματα της αυτοκίνησης.

Τα πρώτα λάστιχα δεν ήταν καν λάστιχα, αλλά δερμάτινα λουριά (από το ίδιο υλικό που έφτιαχναν τις ακριβές σέλες) ή μεταλλικές φλούδες που τύλιγαν τους ξύλινους τροχούς στις άμαξες που έσερναν άλογα.

Στη συνέχεια ήρθε η αυτοκινούμενη άμαξα και σιγά-σιγά άρχισε να χρησιμοποιείται το καουτσούκ, ενώ μετά από λίγο καιρό προστέθηκαν οι σαμπρέλες, δημιουργώντας τον προπομπό των σημερινών ελαστικών. Όμως ο «μαύρος χρυσός» της αυτοκινητοβιομηχανίας (μαζί με το πετρέλαιο), δεν είχε πάντοτε αυτή την απόχρωση. Τα προαναφερθέντα λουριά έπαιρναν όποιο χρώμα τους έδινε ο κατασκευαστής τους. Αναλόγως το βερνίκι, υπήρχαν καφέ, μαύρα, λευκά, βυσσινί. Φυσικά ούτε για λόγος για πρόσφυση και απόσβεση ανωμαλιών. Αλλά, είπαμε. Λάστιχα δεν ήταν.

Το Ford Model T ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που απολάμβανε το προνόμιο του καουτσούκ, μαζί με το χαρακτηριστικό του χρώμα. Τα πρώτα λάστιχα, λοιπόν, είχαν μια ανοιχτόχρωμη μπεζ απόχρωση, την οποία καταχρηστικά θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε λευκή. Η άνοδος της ταχύτητας και των χιλιομέτρων που διένυαν τα αυτοκίνητα, εκτόξευσαν τα φορτία που ασκούνταν στα ελαστικά με αποτέλεσμα τα κλαταρίσματα και σκισίματα να βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα των οδηγών. Οι κατασκευαστές, με πρωτοπόρο την BF Goodrich, συνειδητοποίησαν πως τα ελαστικά χρειάζονταν ριζικό ανασχεδιασμό προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενα απαιτήσεις. Και η λύση είχε την μορφή του οξειδίου του μαγνησίου. Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα…

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος! Η ζήτηση για πυρομαχικά απασχολούσε ολοκληρωτικά την βιομηχανία, με το εν λόγω υλικό να είναι εκ των βασικών συστατικών στην κατασκευή βλημάτων. Κάτι που σημαίνει ότι -πολύ απλά- δεν περίσσευε για να μπει στα ελαστικά. Οπότε οι ελαστικοβιομηχανίες στράφηκαν σε μια πατέντα που είχαν κατοχυρώσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1830 οι Thomas Hancock και Charles Goodyear: το πυρίτιο. Τότε, βέβαια, ουδείς ασχολήθηκε με την θέληση των δυο αντρών να προσθέσουν το συγκεκριμένο συστατικό για να αλλάξει το χρώμα των ελαστικών, καθότι η συνηθισμένη απόχρωση… λέρωνε εύκολα!

Hancock και Goodyear πειραματιζόντουσαν με υλικά που θα μπορούσαν να προσθέσουν, ώστε να σκουρήνει η όψη των ελαστικών. Έπρεπε να φτάσουμε στο 1912 για να ανακαλυφθεί η ευεργετική επίδραση του πυριτίου στην σύσταση, την αντοχή και την μακροβιότητα της δομής των ελαστικών, από τον Άγγλο χημικό S.C. Mote που εργαζόταν στην India Rubber. Τα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας αγοράστηκαν από την αμερικανική Diamond Rubber Co., η οποία με την σειρά της εξαγοράστηκε από την BF Goodrich.

Κάπως έτσι, ένα υλικό που εισήχθη στα ελαστικά για να βελτιώσει το οπτικό τους αποτέλεσμα, έφτασε να τα κάνει ανθεκτικότερα, αποτελεσματικότερα και να αλλάξει τον ρου ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τον βραβευμένο χημικό μηχανικό Jack Koenig, αν τα ελαστικά προ πυριτίου δεν άντεχαν παραπάνω από 8.000 χιλιόμετρα. Σήμερα το μέσο ελαστικό διανύει περίπου 20-25.000 χιλιόμετρα ετησίως και μπορεί να αντέξει -ανάλογα την χρήση- 3, 4 ακόμα και περισσότερα χρόνια.

 *Δείτε στο site autotabas.gr τα πάντα όσον αφορά συμβουλές, υπηρεσίες και νέα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Βρισκόμαστε στα Άνω Λιόσια και στο συνεργείο μας είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με ζητήματα αυτοκινήτων.

service
από

40

ευθυγραμμίσεις
από

40

service a/c
από

20

αν θέλετε να
κλείσετε ραντεβού για
επισκευή - συντήρηση
αν σας ενδιαφέρει
η αγορά ή η πώληση
μεταχειρισμένου IX
επικοινωνείστε μαζί μας
τηλεφωνικά από
Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ - 6μμ
ή στείλτε μας e-mail
στη διεύθυνση
autotabas@hotmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

AUTOTABAS CAR REPAIR & SERVICE | Συνεργείο στα Άνω Λιόσια

Η εταιρεία AUTOTABAS δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 2007, το ανθρώπινο δυναμικό της μετράει πολλά χρόνια εμπειρίας στην επισκευή του αυτοκινήτου και είναι στη διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσει και να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις στις ανάγκες σας.

Τάμπας Νίκος
Υπογραφή Νίκος Τάμπας
Τάμπας Λεωνίδας
Υπογραφή Λεωνίδας Τάμπας
Autotabas Τηλέφωνα επικοινωνίας
24ωρη εξυπηρέτηση 210 2323331 697 45 50 181 697 45 50 183 autotabas@hotmail.com
Autotabas Ωράριο
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 - 20:00
Autotabas Διεύθυνση
Που βρισκόμαστε; Αθηνών 8, Άνω Λιόσια Κάντε κλικ στη διεύθυνση για να μας βρείτε στο Google Maps
Autotabas Κλείστε ραντεβού
κλείστε ραντεβού Βρείτε μας σε τρία βήματα!
Designed & Developed by: