210 23 23 331 , 697 45 50 181-183
autotabas@hotmail.com
BLOGΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
BACK

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ηλεκτρικό ή μηχανικό χειρόφρενο;

Είναι γνωστό πως μαζί με το χειροκίνητο κιβώτιο, το παραδοσιακό χειρόφρενο τείνει προς εξαφάνιση.

Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ο απολογισμός του 2019 αναφέρει πως μόλις το 30% των νέων ταξινομήσεων παγκοσμίως φέρουν ηλεκτρικό χειρόφρενο. Η ηλεκτρική βερσιόν του, κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού έχει σχεδόν εξαλείψει τη διαχρονική κίνηση του χεριού. Κατά πόσο δικαιολογείται αυτή η αλλαγή, όμως;

Η αλήθεια για το κλασικό χειρόφρενο, όσο ρομαντικοί κι αν είμαστε, λέει πως το ηλεκτρικό προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Πρώτο και βασικότερο, η απελευθέρωση χώρου στην κονσόλα. Η αντικατάσταση ενός προεξέχοντος μοχλού με ένα κομβίο, έχει κάνει το χώρο ανάμεσα στα καθίσματα να «ανασάνει».

Παράλληλα, δεν υπάρχει η ανησυχία να μην «κουμπώσει» στο παρκάρισμα, ή να μείνει «δεμένο» στην αρχή της διαδρομής. Το τελευταίο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στους νέους οδηγούς, ενώ το πρώτο απασχολεί κόσμο που μένει σε δρόμους με έντονες κλίσεις. Με το ηλεκτρικό χειρόφρενο δεν τίθεται θέμα. Στο «δέσιμο» απλά πατάς το κουμπί, ακούς τον χαρακτηριστικό ρομποτικό ήχο, βλέπεις αν έχει ανάψει η λυχνία στον πίνακα οργάνων και τέλος. Το ξεκίνημα είναι ακόμα πιο εύκολο: πατάς το γκάζι και φεύγεις (κάποια μοντέλα ζητούν από τον οδηγό να πατάει το πεντάλ του φρένου, ως προσομοίωση της παραδοσιακής διαδικασίας).

Ακόμα και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, η τεχνολογία δίνει ευκολότερα την λύση. Αν για παράδειγμα, χρειαστεί να φρενάρουμε το αυτοκίνητο με το χειρόφρενο στην κλασική του διάταξη, θα πρέπει να ρεγουλάρουμε την ισχύ της πέδησης με το ανεβοκατέβασμα του χεριού.

Στο ηλεκτρικό συμβαίνει αυτόματα, αποτρέποντας τυχόν μπλοκάρισμα των πίσω τροχών. Στη μόνη περίπτωση που το χειροκίνητο κάνει καλύτερη δουλειά, είναι στο ακραίο ενδεχόμενο που θα απαιτηθεί να «γυρίσουμε» το αυτοκίνητο με χαμηλή ταχύτητα ή και ολισθηρό οδόστρωμα, ώστε να κερδίσουμε χώρο και να μην χτυπήσουμε τον μπροστινό.

Και φυσικά, σε πάσης φύσεως «ξεσάλωμα»! Όσα ατού και να προσφέρει η τεχνολογία στο ηλεκτρικό, την σχέση που αναπτύσσει ο οδηγός με τους πίσω τροχούς μέσω του παραδοσιακού δεν πρόκειται να την υποκαταστήσει ποτέ. Φουρκέτες και κλειστές στροφές, αποκτούν άλλο νόημα -αυτό της παιδικής χαράς, συγκεκριμένα- με το τράβηγμα του χειρόφρενου.

Στο χώμα, δε, τα SUV χάνουν μεγάλο μέρος της διασκεδαστικής δυναμικής τους με το ηλεκτρικό. Οπότε το ερώτημα είναι σαφέστατο: Τι προτιμάτε; Κουμπί ή χέρι στο χειρόφρενο;

*Δείτε στο site autotabas.gr τα πάντα όσον αφορά συμβουλές, υπηρεσίες και νέα για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Βρισκόμαστε στα Άνω Λιόσια και στο συνεργείο μας είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με ζητήματα αυτοκινήτων. 

 

 

service
από

40

ευθυγραμμίσεις
από

40

service a/c
από

20

αν θέλετε να
κλείσετε ραντεβού για
επισκευή - συντήρηση
αν σας ενδιαφέρει
η αγορά ή η πώληση
μεταχειρισμένου IX
επικοινωνείστε μαζί μας
τηλεφωνικά από
Δευτέρα - Παρασκευή 10πμ - 6μμ
ή στείλτε μας e-mail
στη διεύθυνση
autotabas@hotmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

AUTOTABAS CAR REPAIR & SERVICE | Συνεργείο στα Άνω Λιόσια

Η εταιρεία AUTOTABAS δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 2007, το ανθρώπινο δυναμικό της μετράει πολλά χρόνια εμπειρίας στην επισκευή του αυτοκινήτου και είναι στη διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσει και να προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις στις ανάγκες σας.

Τάμπας Νίκος
Υπογραφή Νίκος Τάμπας
Τάμπας Λεωνίδας
Υπογραφή Λεωνίδας Τάμπας
Autotabas Τηλέφωνα επικοινωνίας
24ωρη εξυπηρέτηση 210 2323331 697 45 50 181 697 45 50 183 autotabas@hotmail.com
Autotabas Ωράριο
Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 - 20:00
Autotabas Διεύθυνση
Που βρισκόμαστε; Αθηνών 8, Άνω Λιόσια Κάντε κλικ στη διεύθυνση για να μας βρείτε στο Google Maps
Autotabas Κλείστε ραντεβού
κλείστε ραντεβού Βρείτε μας σε τρία βήματα!
Designed & Developed by: